میخچه و تاول پای خرگوش / نحوه جلوگیری و درمان Sore Hocks

ساخت وبلاگ

بازگشت به فهرست

مطالب بیشتر را در صفحه "فهرست مطالب" که لینک آن در انتهای همین صفحه هم مجددا درج شده است جستجو کنید.

 

 

Sore Hocks

 

تاول پای خرگوش

 

 

 

 

 به چه دلیل پاهای عقبی خرگوش در محل پاشنه دچار ریزش مو و در نهایت تاول بسیار دردناک می شود؟

 

 چگونه می توان از بروز این بیماری در خرگوش جلوگیری نمود؟ و علائم شناسایی آن چیست؟ چه موقع به بروز این عارضه مشکوک شویم؟

 

 راه های تیمار و درمان آن پس از بروز تاول چیست؟

 ___________________________________________________________________________

 

❶ بروز عارضه تاول پاشنه

در اثر جست و خیز خرگوش در بسترهای سفت، زبر، سخت و نامناسب (در محیط های مصنوعی همزیستی با انسان مانند سطوح سرامیک، پارکت، موکت، فرش، موزائیک، آسفالت در حیاط و ...) به تدریج در اثر سایش بین سطح پوست پاهای عقبی و تحمل بییشترین وزن خرگوش در این قسمت از بدن او و فشار مکانیکی روی این بخش، موهای این قسمت فرسوده شده و گاها بطور کامل ریخته و در نتیجه تداوم سایش بین سطح پوست لخت با سطوح سفت و زبر خرگوش به تاول پاشنه دچار می شود. در ابتدای شروع این عارضه پوستی هنوز پوست لخت دچار عفونت نشده است ولی درصورت عدم توجه صاحبان خرگوش خیلی زود در اثر خشکی و ترک و بریدگی در این قسمت تاول های بسیار دردناک و چرکین ظاهر می شود که در مواقع حاد بدلیل عدم توانایی خرگوش برای جهیدن و حرکت، مشکلات گوارشی و انسداد روده (برای مطالعه بیشتر رجوع شود به لینک مقابل:http://khargooshwikihelp.persianblog.ir/post/13/) را هم در پی خواهد داشت.

 

قاتل خاموش:

اولین و کشنده ترین قاتل پاشنه و پنجه های خرگوش میله های کف قفس او است. فیزیک بدنی خرگوش برای جهیدن در طبیعت وحشی و روی علفزار و سطوح لاش برگ های جنگلی که سطحی نرم و ارتجاعی دارند آفریده شده است. بنابراین وقتی خرگوش که نیاز به حرکت بدنی برای کمک به سیستم گوارشی و دفع مدفوع دارند در قفس زندانی است، چاره ای جز حرکت بر روی سطوح میله ای ندارد و این سطوح میزان سایش را در یک نقطه متمرکز چند صد برابر می کند و در نهایت اگر خرگوش اینقدر قوی باشد که دچار پیچ خوردن یا شکستگی پاشنه نشود، قطعا به مشکل تاول دچار خواهد شد. قفس اولین قاتل خرگوش است.

 

دلایل دیگر بروز این بیماری:

● بهداشت کم محل زندگی و خواب خرگوش و مرطوب بودن آن چه در اثر نگهداری خرگوش در محیط های مرطوب مانند حیاط یا زیر زمین و چه در اثر تر بودن کف جعبه یا قفس بواسطه ادرار مهار نشده توسط صاحبان خرگوش.

● Rex coats  یا همان کم مویی یا کوتاه بودن مو در بخش پاشنه ها. اصولا خرگوش های با نژاد موی کوتاه بیشتر در معرض ابتلا به این عارضه هستند.

● بلند بودن ناخن ها: در زمان جهیدن، خرگوش بیشترین فشار را روی پنجه های عقبی وارد می کند! اما در زمان همزیستی با انسان و نداشتن تحرک کافی یا عدم دسترسی به تمرینات ورزشی حفر تونل، سایش مداوم ناخن ها بطور مرتب انجام نشده و در نتیجه رشد بیش از حد سبب اعمال درد به پنجه های عقبی می شود که متعاقبا خرگوش سعی می کند از پاشنه برای جهیدن استفاده کند و از پنجه ها کمتر کار می کشد.

● چاقی: خرگوش های چاق اگر هم که پر تحرک باشند بدلیل اعمال فشار وزن زیاد به این بخش سبب سایش سریعتر موی پاشنه شده و رشد نرمال موی تن فرصت ترمیم موهای این قسمت را پیدا نمی کند و این عارضه معمولا در خرگوش های با اضافه وزن به شکل بسیار دردناک و عفونت های شدید بروز می کند.

●عدم تحرک یا کم تحرکی: درست نقطه مقابل پر تحرکی است! یعنی وقتی خرگوش کمتر تحرک دارد و جست و خیز می کند بدلیل اینکه کمتر از پنجه های خود کار می کشد و بیشتر حالت نشسته دارد، فشار سایش روی پاشنه قرار می گیرد و شروع عارضه در خرگوش مشاهده می شود.

● کف پوش های نامناسب: بدترین آنها آسفالت حیاط منزل یا باغ، کاشی ها و یا موزائیک های طرح دار با سطوح زبر است. کف پوش های داخل منازل هم مثل پارکت های طرح دار با سطح مواج، و حتی موکت و فرش هم در سایش موثر اند. و باز هم قاتل اصلی را به یاد داشته باشیم که میله های کف قفس است!

● ژنتیک: خرگوش های با نژاد درشت و بزرگ معمولا بدلیل وزن بیشتر، احتمال ابتلا به این عارضه را از خرگوش های کوتوله و زینتی بیشتر دارند.

● خرگوش های ضعیف الجثه و یا خرگوش های دارای معلولیت هم بسیار به این عارضه دچار می شوند.

 

❷ علائم مشکوک شدن به شروع بیماری تاول پاشنه یا میخچه پای عقب خرگوش

● وقتی خرگوش به اندازه قبل هیجان برای خوراک ندارد و بی اشتها است.

● وقتیکه خرگوش بمانند همیشه جست و خیز نمی کند و کمی گوشه گیر است.

● وقتی که خرگوش به حالت عمودی به بالا می جهد تا به سمت جلو حرکت کند. ابتدا ممکن است تصور کنید که چقدر او کار بامزه ای انجام می دهد و انگاری که او خوشحال است تا بیشتر به بالا بپرد ولی این می تواند نشانه شروع درد باشد و برای همین او بجای فشار به پنجه که احتمالا با مشکل بلند بودن ناخن ها مواجه است و همزمان پاشنه دچار تاول دردناک شده است به ناچار باید با کمی تقلا به سمت بالا جفت بزند تا کمی به بدنش تحرک دهد یا به جلو پرت شود.

● کم پشت شدن موهای پاهای عقبی که می بایست توسط صاحبات مرتب معاینه شود قبل از اینکه عفونت رخ دهد.

● علائم پوست صورتی رنگ در پاشنه ها بدلیل ریزش و سایش موهای این قسمت. پوست پا کاملا لخت و بدون مو است.

● علائم خون مردگی یا خونریزی در بخش پاشنه ها

● علائم وجود موهای سفت و بهم چسبیده در اثر خروج چرک از پاشنه ها.

● تمایل غیر معمول خرگوش برای نشستن روی سطوح نرم. بصورت گزینشی خرگوش بیشتر تمایل به نشستن روی مبل یا سطوح خیلی نرم را دارد (مانند: مبل، تشک، حوله مخصوص ادرار و امثال آن).

● بالا نگه داشتن یکی از پاها بدلیل احساس ناراحتی و درد!

 

برای جلوگیری از این عارضه می توان:

◄ قفس، جعبه یا هر محل دائمی اقامت و زندگی خرگوش باید کاملا تمیز و بهداشتی باشد. عاری از هرگونه باقیمانده مدفوع یا رطوبت ادرار.

◄ معاینات هفتگی بطور مرتب انجام شود (کاردکس چک لیست سلامت خرگوش را همیشه مرور کنید و وضعیت سلامت هفتگی خرگوش را گزارش نویسی کرده و در فایل پرونده خانگی خرگوش خود بایگانی نمایید! خرگوش شما حق این را دارد که یک پوشه درمانی بهداشتی اختصاصی در منزل داشته باشد)!!!

لینک کاردکس بهداشت خرگوش در منزل:

http://khargooshwikihelp.persianblog.ir/post/22/

◄ اگر خرگوش در قفس زندانی است، حتما برای او یک صفحه تخت مانند سینی پلاستیکی یا یک صفحه MDF نازک برای نشستن او فراهم کنید تا برای انجام امور روزانه خودش بتواند به پاهای عقبی استراحت دهد. فشار بیش از حد میله های کف قفس به پاشنه ها سبب شروع زخم و این عارضه می شود. قاتل خرگوش قفس است!!!

◄ به خرگوش فضای کافی برای جهیدن و حرکت داده شود تا بطور مداوم درطی روز روی پاشنه نشیند و بیش از حد، سایش صورت نگیرد.

◄ کوتاه نمودن ناخن های خرگوش هر 4 هفته یکبار و یا زودتر که بستگی به میزان فعالیت و رشد ناخن ها دارد.

◄ کنترل وزن خرگوش با تنظیم رژیم غذایی صحیح.

◄ اگر سایش بخش پاشنه زیاد است و پوست این قسمت لخت شده است باید از جوراب های نرم و حوله ای نوزاد استفاده کنید تا به موهای این قسمت فرصت رشد داده شود. استفاده از جوراب یا بانداژ اگر که قابل انعطاف باشد و خیلی محکم بسته نشود تا خون کافی به این قسمت برسد یکی از راه حل ها است.

 

◄ استفاده از بستر های خیلی نرم، خشک و ارتجاعی مانند فوم سرد. معولا در تشک های طبی یا مبلمان از این نوع فوم های فشرده استفاده می کنند که تحت نام فوم – سرد است. فشردگی این فوم بسیار بالا است و همانند اسفنج سوراخ های درشت ندارد و بسیار مناسب برای جست و خیز خرگوش دچار عارضه تاول پاشنه است.

 

 

 

راه دیگر استفاده از نایلون های حباب دار است! اگر چند لایه (مثلا سه لایه) از این نایلون ها را در محل حرکت و زندگی خرگوش قرار دهید تا دوره درمان را طی کند و مجددا موهای پاشنه ترمیم شده و رشد کند، از پیشرفت عارضه جلوگیری کرده اید.

 

 

❸  راه های تیمار و درمان آن پس از بروز تاول چیست؟

در مراحل اولیه که پوست تنها لخت و صورتی رنگ است استفاده از کرم های نرم کننده مخصوص نوزاد برای جلوگیری از خشکی و ترک پوست لازم است و برای محافظت پوست از ترکیدگی یا جراحت بیشتر باید از جوراب یا بانداژ استفاده کرد. حسن دیگر جوراب این است که خرگوش نمی تواند کرم یا روغن را بلیسد و پای او محفوظ می ماند تا دوره درمان کامل شود.

 

در مرحله حاد بروز چرک، خونریزی و بیماری پیشرفته تنها با تجویز آنتی بیوتیک توسط دامپزشک امکان درمان وجود دارد.

 

منابع مورد استفاده:

https://www.thebunnychick.com/2016/08/18/sore-hocks-facts-prevention-treatment/

 http://thehomesteadinghippy.com/prevention-treatment-sore-hocks-rabbit/

http://www.disabledrabbits.com/sore-hocks.html

 

ترجمه و نگارش:

http://khargooshwiki.persianblog.ir/

 

برای بازگشت به فهرست جامع (روی آیکون خرگوش کلیک کنید)

راهنمای نگهداری خرگوش...
ما را در سایت راهنمای نگهداری خرگوش دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 3khargooshwikihelp5 بازدید : 8580 تاريخ : يکشنبه 19 دی 1395 ساعت: 18:40